Igazság(om) Gyakorlatok

Elsa Sol
2023-01-17
Tudatosság

Az igazság sokszor csak a hozzáállásunktól függ. Lehet, hogy valamivel később, vagy azután, hogy megtapasztaltunk valamit, az igazságunk, az amiben hiszünk, vagy amit hiszünk egy adott dologról, megváltozik.

Mit kezdjünk hát az igazságtalansággal vagy mások igazságával?

Ezen kérdések segíthetnek, hogy jobban lássuk, hogy miért is van nekünk igazunk, vagy éppen hogy a másiknak...

1. Miért gondolom, hogy igazam van egy adott kérdésben?

2. Mi vagy mik támasztják alá az igazságomat? Tapasztalat, olvasott anyag, hit vagy tanult dolog?

3. Volt-e már olyan, hogy valamit igaznak hittem, és később kiderült, hogy mégsem az?

4. Volt-e már olyan, hogy valamiben hittem, és később megváltozott a véleményem, vagy már nem hittem benne többé?

5. Ha én hiszek valamiben, és nem tudok vagy akarok máshogy gondolkodni róla, akkor el tudom-e képzelni vagy fogadni, hogy más ugyanígy gondolkodik a saját igazságáról?

6.Ha engem nem lehet meggyőzni, hogy máshogy gondolkodjak valamiről, akkor el tudom-e fogadni, hogy más is így érez? Tiszteletben tudom-e tartani, anélkül, hogy ellenszenvet éreznék? Vagy akár reagálnék valamilyen módon?

7. Mi történik, ha igazam van? Mit érzek? Büszkeséget, örömöt, elégedettséget?

8. Mit érzek akkor, ha nem nekem van igazam, vagy nem tudom bebizonyítani, hogy nekem van igazam? Hogyan reagálok ekkor?

9. Mit érek azzal, ha bebizonyítom, hogy igazam van? Nyerek vele? Több leszek tőle? Okosabbá vagy nagyobbá tesz? Az egóm duzzad talán?

10. Mi történik a hanggal a fejemben akkor, ha veszítek, és nincs igazam? Mit szól hozzá? Hogy reagál? Mit mond? Védekezik? Támad? Bizonygat?

11. Mit érzek olyankor, ha igazam van, és engedek? Feszültséget, kevesebbnek érzem magam, vagy vesztett, áldozati helyzetbe kerülök? Esetleg tágulok belülről, és lágyabbnak, szabadabbnak érzem magam?

12. Van-e olyan igazság, amiben mindenki egységesen hisz vagy hihet? Mindenki, generálisan, az összes ember?

13. Mi teszi ezt a közös igazságot kollektív igazságunkká? Mi támasztja alá? És mi döntheti meg?

14. A történelem folyamán, vagy a saját életünkben volt-e már olyan, hogy bebizonyosodott, hogy változhat az igazság?

15. El tudom-e azt képzelni, hogy több igazság is van a világon? Akár olyan is, amiben én nem hiszek, de mások igen? Igazság-e ez ettől még?

16. Ha azt el tudom képzelni, hogy egy asztalos kitanulhatja a mesterségét az iskolában, egy tanfolyamon, egy mestertől vagy akár önmagától is, és mégis megtanulja, akkor lehet-e, hogy többfajta igazság is elvezet ugyanahoz a végcélhoz vagy tanulsághoz?

17. Merek-e változni, és változtatni a hitrendszeremen?

18. Merek-e más ember lenni, mert mást gondolok már, vagy ettől kevesebb leszek, ha leadok egy-két korlátozó gondolatot vagy hitrendszert? Elveszítek -e magamból valamit ettől?

19. Hihetek-e és hiszek-e a saját tapasztalásaimban és véleményemben anélkül, hogy szükségem lenne mások egyetértésére?

20. Ha én szeretném, hogy tiszteljék az igazságom és véleményem, akkor lehetséges-e, hogy mindenki szabadon higgyen abban, amiben szeretne anélkül, hogy egymást kellene győzködni, vagy veszekedésbe bonyolódni?

Az igazság bennünk van, és sokszor csak a mi saját igazságunk. Változhat tapasztalásoktól, tanult dolgoktól, megélt eseményektől, vagy pusztán a belső fejlődésünktől. Szabadon elfogadni, hogy mások másban hisznek, mást tartanak igaznak akár, egy lépcsőfok önmagunk, és a világ elfogadása felé.

Higgy abban, ami hozzád szól, de ne ragaszkodj semmihez túlzottan. Állj ki Önmagad igazságáért, de légy rugalmas másokkal szemben, és tartsd tiszteletben Önmagad és más véleményét is. Attól még, hogy én nem ezt hiszem, Te még hiheted szabadon és bátran; lehet, hogy később meggondolom magam, vagy Te gondolod majd máshogy... akárhogy is, egy mondathoz több szó is kell, és így lesz végül egy egész... lehet, hogy a világban is szabadon kell, hogy áramoljon az összes fajta igazság, hisz annyian vagyunk, és mind máshogy gondolkodunk.

Ha szeretnél többet tudni az Igazságról, olvasd el az Igazam van vagy igazad van? –Az igazság arcai című cikkemet.

Szeretettel, Elsa.

Elsa Sol - Mindennapi Tudatosság 2018.10.06.

mindennapitudatossag.com

Fb: Mindennapi Tudatosság

mindennapitudatossag.simplesite.com.

fotó: pinterest

Elsa Sol

Sziasztok, Elsa vagyok...  Író, Tanuló, Ébredő, Fénymunkás, Gyógyító, Szabad Lélek

Mindig is spirituális voltam, de igazán 2018-ban kezdtem el írni a Felébredésről és a bolygón érezhető változásokról. Lelkesedésem nem csökkent, néha lassultam, néha száguldottam, de kitartóan haladok. Azóta számtalan lélek csatlakozott az Úton, és cikkeim száma egyre dúsul.

Ha Te is ébredsz, ha Te is változol, ha Te is változást akarsz, tarts velem az oldalon, merülj el a cikkek mélységeibe, és remélem jól érzed magad, válaszokat és segítséget találsz.

Szeretettel, Elsa.

Kapcsolódó cikkek