Megbocsájtás Gyakorlat

Elsa Sol
2023-01-17
Tudatosság

Néha igazán nehéz megbocsájtanunk, és sokszor még nehezebb bocsánatot kérnünk. Mégis a megbocsájtás ereje megváltoztatja az egész életünket, a környezetünket és az egész világunkat.

Ezek a kérdések segíthetnek feltárni, hogy miket is rejtettünk el a mélyben, amik időről-időre előbukkannak az életünkben, és olyan reakciókra késztetnek, melyeket később megbánunk.

1. Meg tudok-e bocsájtani az embereknek? És magamnak?

2. Mi az, amit sosem tudnék megbocsájtani? Miért? Mi támasztja alá?

3. Történt-e valami velem, ami miatt haragszom? Amit nem tudok elfelejteni?

4. Tettem-e valamit, amiért haragszom magamra, és nem tudom elfelejteni, pláne nem megbocsájtani?

5. Mit érzek, amikor bocsánatot kell kérnem, mert hibáztam? És akkor mit, amikor olyanért kell, amit nem követtem el? Mi történik bennem ilyenkor?

6. Mi történik, amikor valakire haragszom? Mit érzek? Mi történik belül?

7. Mit érzek akkor, amikor megbocsájtok valakinek? Mi történik belül?

8. Ki az, akinek igazából megbocsájtok?

9. Ki az, akire a megbocsájtásom igazából hat?

10. Amikor meg kellene bocsájtanom, de nem tudok, akkor annak mi az oka? A tett maga? Az ember, aki elkövette? A szituáció, ahogyan történt? Vagy valami, ami jóval korábban törént? Egy emlék? Valami ismerős vagy hasonló dolog?

11. Mit érzek ilyenkor? Ki beszél bennem, és mit mond? Mivel támasztja alá, hogy ezt nem lehet elfelejteni, megoldani, megbocsájtani, túllépni rajta?

12. A hang, aki ilyenkor tartja az állást, milyen? Haragos? Szomorú? Fél? Hiányol valamit? Emlékeket dob be?

13. Mi történhet, ha mégis megbocsájtjuk a megbocsájthatatlant? Mit érzünk belül? Milyen érzés? Mit szól hozzá a hang? Feszül? Dühöng? Fél? Vagy elcsendesült? Megsemmisült? Feloldódott?

14. Jobban vagy rosszabbul érzem magam, ha megbocsájtok? Jobban vagy rosszabbul érzem magam, ha kitartok, és nem bocsájtok meg?

15. Tettem-e már olyat, amit mások megbocsájtottak nekem (mégha én nem is magamnak)?

16. Ha mások meg tudnak bocsájtani (nekem), vajon meg tudok-e én is (magamnak vagy másnak)?

17. Elképzelhető-e, hogy esetleg én tettem valamit, ami fáj, és amikor ezt viszontlátom mástól, akkor arra reagálok? Ha igen, akkor mi az?

18. És akkor kinek is kell megbocsájtanom igazából? Ki az, akire haragszom? Ki az, aki miatt szégyent érzek? A másik vagy én magam?

A megbocsájtás belülről indul, és befelé halad. Minden reakció mögött mi magunk vagyunk. Minden nem tetsző tett egy tükör, melyben saját magunkat látjuk viszont. És pont úgy reagálunk kifelé, ahogyan az belül zajlik. A harag minket mérgez elsősorban, a megbocsájtás azonban felszabadít minket, őket, az egész világot.

Bocsáss meg magadnak, és meg tudsz bocsájtani a világnak is... mert a világ Te magad vagy.

Ha szeretnél többet tudni a megbocsájtás erejéről, olvasd el A megbocsájtás című cikkemet.

Szeretettel, Elsa

Elsa Sol- Mindennapi Tudatosság 2018. 07.24.

mindennapitudatossag.com

Fb: Mindennapi Tudatosság

mindennapitudatossag.simplesite.com

fotó:pineterst

Elsa Sol

Sziasztok, Elsa vagyok...  Író, Tanuló, Ébredő, Fénymunkás, Gyógyító, Szabad Lélek

Mindig is spirituális voltam, de igazán 2018-ban kezdtem el írni a Felébredésről és a bolygón érezhető változásokról. Lelkesedésem nem csökkent, néha lassultam, néha száguldottam, de kitartóan haladok. Azóta számtalan lélek csatlakozott az Úton, és cikkeim száma egyre dúsul.

Ha Te is ébredsz, ha Te is változol, ha Te is változást akarsz, tarts velem az oldalon, merülj el a cikkek mélységeibe, és remélem jól érzed magad, válaszokat és segítséget találsz.

Szeretettel, Elsa.

Kapcsolódó cikkek